Opname energielabel

Energielabel voor jouw woning

Bij de verkoop of verhuur van jouw woning is het verplicht dat de woning over een definitief en dus bij de Rijksoverheid geregistreerd energielabel beschikt. Het energielabel zegt iets over hoe energiezuinig de woning is en geeft inzicht in de energiebesparende maatregelen die mogelijk zijn voor de woning.

Voor kopers en huurders is deze informatie interessant zodat zij een indicatie hebben van de stookkosten, het comfort van de woning en wat er eventueel in de toekomst nog mogelijk is om de woning te verduurzamen.


Opname energielabel
Voorheen was het mogelijk om online een energielabel aan te vragen en te ontvangen. Tegenwoordig is de regelgeving omtrent het aanvragen van een energielabel veranderd en dus moet een energielabeldeskundige langskomen voor een opname van het energielabel.


De energielabeldeskundige bepaalt het energielabel van de woning onder andere aan de hand van het bouwjaar, woningtype, isolatie en andere kenmerken die van belang zijn voor het energieverbruik. 


Bij het opnemen van het energielabel wordt onder andere ook rekening gehouden met:

Beglazing

Enkelglas, dubbelglas of bijvoorbeeld HR++-beglazing. Het kan zijn dat een combinatie van deze glastypen van toepassing is

Isolatie

Hierbij wordt gekeken naar de spouwmuur en dikte van de isolatie die aanwezig is bij gevel, dak, vloer en/of kruipruimte

Verwarming en tapwater

Beschikt jouw woning over een HR combi-ketel, elektrische boiler of warmtepomp? Ook hier houden we rekening mee

Ventilatie en koeling

Hierbij wordt gekeken naar type ventilatiesysteem zoals een WTW-installatie, maar ook de aanwezigheid van airconditioning is van belang

Geometrie

Ook wordt door de deskundige de gebruiksoppervlakte en zogenaamde verliesoppervlakte van de woning opgemeten

Duurzame energie

Zijn er bij jouw woning zonnepanelen of een zonneboiler aanwezig? Dan wordt dit uiteraard ook meegenomen in het vaststellen van het energielabel

Tijdens de opname van het energielabel zal de energielabeldeskundige alle kenmerken die van belang zijn nalopen en opmeten. Indien er een centrale voorziening aanwezig is, zoals blokverwarming in een appartementencomplex, dan is het goed om dit van tevoren aan te geven. Ook deze voorziening dient de energielabeldeskundige te bezoeken. 


Is jouw woning in het verleden verduurzaamd, bijvoorbeeld door het plaatsen van HR-beglazing, een warmtepomp of extra isolatie? Zorg dan dat tijdens de opname beschikbare bouwtekeningen, facturen en handleidingen aanwezig zijn en de energielabeldeskundige deze kan inzien.


Energielabel aanvragen
Het afgeven van een definitief energielabel hebben we ook in huis bij Mooij Huis Makelaardij! Wij zorgen er voor dat jouw woning op korte termijn wordt voorzien van een definitief energielabel.


Ben jij op zoek naar een energielabel? Dan plannen we graag een afspraak met je in!

Ben jij op zoek naar een energielabel?

Dan plannen we graag een afspraak met je in!